Lichtmetingen

Goede, grondige en gecertificeerde lichtmetingen tonen de prestaties en kwaliteit van verlichtingssystemen onafhankelijk aan en verbeteren deze dus.
Hiermee zorgt de meting voor;
• Aantoonbare naleving van normen
• Bevordering van een gewenste en gezonde lichtomgeving
• Verhoging van veiligheid
• Verbetering in energie-efficiëntie

Meetopties

ik heb de beschikking over een geavanceerde lichtmeetstraat van meer dan 22 meter, waarmee ik hoogwaardige diensten aanbied aan derden. Deze faciliteit, eigendom van VRS / Vialis, is gevestigd in het pand van VRS / Vialis in Houten en wordt o.a. ingezet voor kritieke seinen-metingen voor prominente klanten zoals ProRail en Infabel (België). In deze omgeving kan ik voor u metingen doen doe voldoen aan diverse normen zoal de NEN-EN 13032 [1-5], NEN-EN 12966 en de NEN-EN 12368.

Meetopties
Mijn uitgebreide totaalpakket aan meetdiensten omvatten de volgende metingen;

  1. Start-UP
  2. Flicker
  3. Luminantie
  4. Goniofotometer
  5. m-EDI-Lux
  6. ZON-fantoom
  7. Blue Hazard
  8. Spectro-Radiometer

Hierbij heb ik bv. de beschikking over een geavanceerde lichtmeetstraat, in zones, van meer dan 22 meter (!) waarmee echt hoogwaardige diensten aangeboden worden.

Toelichting;
1.       Start-up; Deze meting bepaalt hoe lang een lamp nodig heeft om op te starten en zijn gewenste lichtopbrengst te bereiken.
Dit is essentieel voor het beoordelen van de prestaties van lampen in diverse toepassingen.

2.       Flicker;  Deze meting is van groot belang voor het beoordelen van de lichtkwaliteit en het comfort van verlichtingsarmaturen.
Flikkering kan visueel ongemak veroorzaken en zelfs gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid teweegbrengen.

3.       Luminantie; Deze meting kan de:
A. helderheid van een oppervlak (luminantie) meten.
B. de gelijkmatigheid van de lichtverdeling (uniformiteit) beoordelen.
C. contrastverhoudingen vaststellen.
Deze metingen zijn essentieel voor het waarborgen van de kwaliteit en zorgen voor naleving van geldende normen en regelgeving.

4.       Goniofotometer; Dit apparaat analyseert de lichtverdeling van verschillende lichtbronnen onder diverse hoeken, wat essentieel is voor het optimaliseren van de prestaties en kwaliteit van verlichtingsarmaturen.
Deze meting heeft een sensorafstand van meer dan 17 meter, voor nauwkeurige lichtsterkteverdelingen.

5.       m-EDI-Lux; (=Melanopic Equivalent Daylight Illuminance)
Deze metingen helpt bij het evalueren van de effectiviteit van licht in lichtkwaliteit, met het stimuleren van de intrinsiek lichtgevoelige retinale ganglioncellen (ipRGC’s) in het oog.
Deze cellen reguleren de circadiaanse ritmes van het lichaam door te reageren op specifieke golflengtes van licht, voornamelijk blauw licht. Dit draagt o.a. bij aan een betere alertheid, maar ook slaapkwaliteit.

6.      ZON-fantoom; Bij specifieke toepassingen kan de ZON-fantoom metingen uitvoeren om de reflectie en de zichtbaarheid van de lichtbron bij direct instralend zonlicht te bepalen. Een fantoom Zon meting controleert of een object zichtbaar blijft onder natuurlijke zon volgens normen zoals NEN 3322, NEN EN 12966 of NEN EN 12368 (zie hieronder).
Deze metingen zijn bijvoorbeeld cruciaal voor goed zichtbare, veilige en bedrijfszekere verkeerslichten en signaalgevers in het belang van de verkeersveiligheid en beoordelen aspecten zoals Luminantie (helderheid), Chromaticiteit (kleur), uniformiteit (lichtverdeling) en Reflectantie.

7.       Blue Hazard; dienst richt zich op het meten van blauwlichtrisico’s. Het “blue hazard” gevaar verwijst naar de potentiële schade die blauw licht kan veroorzaken aan het netvlies van het oog.
Blauw licht, met golflengtes tussen 400nm < λ < 500 nm, kan bij langdurige blootstelling leiden tot oogschade en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Dit is vooral relevant bij het gebruik van ledschijnwerpers en hoge verlichtingsniveaus.

8.       SpectroRadiometer; Deze meting maakt gedetailleerde spectrale analyses om als lichtmeetinstrument zowel de golflengte (λ) als de amplitude (A) van het licht dat door een lichtbron wordt uitgezonden te meten.
Hiermee wordt de golflengte onderscheiden op basis van de positie waarop het licht op de detectorarray valt, waardoor het volledige spectrum met één enkele acquisitie kan worden verkregen.

Bij mijn uitgebreide lichtadvies kunnen metings mogelijkheden meegenomen worden om aantoonbaar te voldoen aan mogelijk gewenste/ gevraagde diverse normen zoals bv.;

Licht en verlichting;

  • NEN-EN 13032 [1-5]; Foto metrische gegevens van lampen en armaturen

ZON-fantoom metingen;

  • NEN-EN 12966; Verticale verkeerstekens – Variabele verkeersborden
  • NEN-EN 12368; Verkeersregelinstallaties – Verkeerslichten
  • NEN 3322; Verkeerslantaarns – Aanvullende eisen
  • NEN EN 12966; Verticale verkeerstekens – Variabele verkeersborden
  • NEN EN 12368; Verkeersregelinstallaties – Verkeerslichten

Lichtmetingen

Lichtmeting Basisprijs

Om niet de complete prijscatalogus weer te geven, vindt u hier, ter indicatie, alleen de basisprijs voor;

Goniofotometing
Basisprijs hiervoor is € 385,= ex BTW.
Details; Standaardinstelling van 5° metingen, over de 0°-180°-as en de 90°-270°-as. Inbegrepen zijn de berekeningen van de 

  • Luminantieverdelings-curve
  • UGR (Unified Glare Rating)
  • LOR (Light Output Ratio)
  • EU-energieklasse.

Specifieke metingen;
De volgende drie metingen; Start-up, Flicker en Blue Hazard testen worden alleen uitgevoerd in combinatie met een Goniofotometing of Spectroradiometing en worden hierbij gesupplementeerd.
Bij meer dan vier Goniofotometingen en/of Spectroradiometingen in één keer, wordt altijd een offerte op maat gemaakt.

Lichtstraat huren

Wilt u experimenteren met onderdelen zoals drivers en lenzen? U kunt de lichtstraat voor minimaal een dagdeel reserveren. Alle beschreven meetapparatuur en ik staan tot uw beschikking.

Meer informatie?

Ook geïnteresseerd in lichtmetingen, de lichtstraat willen huren, of heeft u meer informatie vragen? Vul dan uw gegevens in.

Lichtmetingen volgens ISO/IEC 17025

Als zelfstandig specialist in goniophotometrische metingen heb ik mijzelf de verplichting opgelegd om te werken volgens de principes en eisen van ISO/IEC 17025. Deze internationale norm voor test- en kalibratielaboratoria vormt de ruggengraat van mijn werkwijze. Ik streef ernaar om lichtmetingen uit te voeren die niet alleen technisch accuraat zijn, maar ook volledig herleidbaar, reproduceerbaar en geschikt voor certificering en kwaliteitsborging. 

Kwaliteit begint bij discipline
Om de betrouwbaarheid van mijn meetresultaten te garanderen, hanteer ik een strikt kwaliteitsprotocol:

Maandelijkse validatie van mijn meetsysteem om de stabiliteit en reproduceerbaarheid van de metingen te waarborgen.
Kalibratie van de lichtmeetapparatuur door Laborelec (België), een geaccrediteerd en onafhankelijk laboratorium met internationale reputatie. Deze kalibraties zorgen voor directe herleidbaarheid naar nationale en internationale standaarden. Ik werk met een sensorafstand van meer dan 17 meter, wat essentieel is voor het nauwkeurig meten van lichtverdelingen, met name bij outdoor armaturen met hoge lumenstromen en grote of asymmetrische lichtverdelingen. Elke meting wordt uitgevoerd inclusief een volledige onzekerheidsanalyse, zodat u beschikt over transparante en controleerbare meetresultaten.

Wat ik meet en lever
Mijn goniophotometrische meetdiensten zijn ontworpen voor fabrikanten, ontwikkelaars en verificatiecommissies die betrouwbare en normconforme gegevens nodig hebben. Ik bied onder andere:

  • Hoekafhankelijke lichtmetingen (intensiteit, candela-verdeling, lichtstroom)
  • Kleurmetingen zoals kleurtemperatuur (CCT), kleurweergave-index (CRI) en Duv
  • Lichtsterkteverdelingen in IES- of EULUMDAT-formaat
  • Volledig gedocumenteerde rapporten, inclusief een volledige onzekerheidsanalyse, geschikt voor CE-markering en normeringen zoals EN 13032-1/5

Waarom ISO/IEC 17025 voor mij centraal staat
Door te werken volgens ISO 17025: Verhoog ik de betrouwbaarheid van mijn metingen en rapportages Bied ik mijn klanten zekerheid bij productontwikkeling, certificering en kwaliteitscontrole Sluit ik aan bij de eisen van accreditatie-instellingen en internationale keurmerken Zorg ik voor transparantie en herleidbaarheid in elke stap van het meetproces

Bent u op zoek naar goniophotometrische metingen die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen?
Ik help u graag verder met een professionele, transparante en ISO 17025-conforme aanpak. Neem gerust contact met mij op voor een kennismaking of een offerte op maat.